«Ο αθλητισμός δεν αποτελεί μία πολυτελή ενασχόληση για τους λίγους, ούτε είναι το μυϊκό αντιστάθμισμα στην πνευματική εργασία. Σε κάθε άνδρα, γυναίκα ή παιδί προσφέρει μία ευκαιρία για ατομική βελτίωση ανεξάρτητα από το επάγγελμα και την κοινωνική του θέση. Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους στον ίδιο βαθμό, στην ίδια ένταση και τίποτα δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει» Pierre de Coubertin

Στόχος ενός ολοκληρωμένου δημοτικού προγράμματος για τον αθλητισμό είναι να εγγυάται ευκαιρίες άθλησης, να κινητροδοτεί και να προσελκύει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε αριθμό ομάδα συμπολιτών μας με ηλικιακές αποκλίσεις, ανομοιογενή ενδιαφέροντα και διαφορετικές δυνατότητες. Η επεξεργασία, διαμόρφωση και υλοποίησή του δεν νοείται χωρίς την ενεργό συμμετοχή των ερασιτεχνικών σωματείων της πόλης μας, των σχολείων, των εθελοντών συνδημοτών μας – κατοίκων.

Καθήκον της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία νέων αθλητικών χώρων, η ποιοτική αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου εγκαταστάσεων οι οποίες προορίζονται για την σωματική άσκηση και ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων, η βελτίωση των θεσμοθετημένων αθλητικών γεγονότων και η καθιέρωση νέων που θα προβάλλουν το αθλητικό ιδεώδες και την ευγενή άμιλλα.

Η πολιτική του Δήμου για τον αθλητισμό πρέπει να περιλαμβάνει μαζικά αθλητικά γεγονότα που ενισχύουν τη συμμετοχή των αθλουμένων ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία, επιβραβεύουν την προσπάθεια, στηρίζουν την δια βίου άθληση (γύρος πόλης, ποδηλατικός γύρος, βράβευση κατά ομάδες δηλαδή παιδιά, νέοι, γυναίκες). Πρωτοβουλίες τέτοιας φύσεως διαφοροποιούν τη νοοτροπία μας, κατευθύνουν στην επιλογή εναλλακτικών ηπιότερων μορφών μετακίνησης, μάς εξοικειώνουν με την ιδέα του περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου στην πόλη μας.

Ο δημοτικός αθλητικός σχεδιασμός πρέπει να αγκαλιάζει τα παιδιά, τους νέους, τα άτομα με αναπηρία.
Τα παιδιά, ο πιο αγνός και δημιουργικός αποδέκτης των μηνυμάτων του αθλητισμού, μέσα από θεωρητικούς και πρακτικούς κύκλους επιστημονικά καταρτισμένων προγραμμάτων, κοινωνικοποιούνται σε πολύ μικρή ηλικία, αντιλαμβάνονται τις κινητικές τους δυνατότητες, μαθαίνουν τη φιλοσοφία και τους κανονισμούς των αθλημάτων και αγωνισμάτων και ακολούθως, τους εφαρμόζουν στο παιχνίδι, την άσκηση, την ψυχαγωγία. Η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την οικογενειακή προτροπή και υποστήριξη, την εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Για τους νέους ο αθλητισμός πρέπει να είναι τρόπος ζωής, μορφή διεξόδου από την καθημερινότητα. Η δημοτική αρχή οφείλει να καλλιεργεί τη συμμετοχή τους στα αθλητικά προγράμματα μέσα από κανάλια προβολής και ενημέρωσης. Ο αθλητισμός σμιλεύει τον χαρακτήρα, διδάσκει τον σεβασμό στον εαυτό μας και τους γύρω μας, δίνει κίνητρο για βελτίωση και αυτοκριτική.

Τα άτομα με αναπηρία, ισότιμα μέλη της πόλης μας, πρέπει να προσεγγίζονται με συνέπεια, φροντίδα και ευαισθησία. Μέλημά μας είναι να  ενθαρρύνεται η παρουσία και συμμετοχή τους σε αθλητικές πρωτοβουλίες, να επικροτείται και να βραβεύεται χωρίς περιορισμούς. Αυτή η διαδικασία έχει ψυχαγωγικό προσανατολισμό, προάγει την φιλία, την αλληλεγγύη, την κοινωνικοποίηση.