Θέλετε ένα νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο διοίκησης για τον Δήμο Νέας Σμύρνης. Θέλετε να μας το περιγράψετε;

Eίναι ένα μοντέλο που δίνει βάρος στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και πολιτών και βασίζεται στην ενίσχυση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας στη λειτουργία της οργανωμένης τοπικής διοίκησης και των υπηρεσιών. Αναπτύσσουμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και αξιολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες. Δημιουργούμε από την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, έναν νέο μηχανισμό, το Παρατηρητήριο Έργων και Παρεμβάσεων, που θα έχει ως στόχο την επιτάχυνση της ωρίμανσης έργων και μελετών, την αύξηση της απορρόφησης κονδυλίων, τη διαρκή παρακολούθηση της προόδου εκτέλεσης των έργων, την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση όπου χρειάζεται.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας κα Νάνου για τον Δήμο της Νέας Σμύρνης;

Ο «οδικός άξονας» των δράσεων και πολιτικών μας, που υπηρετούν το μεγάλο μας στόχο, να ζούμε σε μια πόλη με αξία, υλοποιώντας πολιτικές με αξίες, περιγράφεται λεπτομερώς στο πρόγραμμά μας που είναι προϊόν συνεργασίας με ειδικούς, αλλά επιτρέψτε μου να πω με πνεύμα εγκράτειας, αφού φροντίσαμε να αναφέρουμε τα απλά, τα ουσιαστικά, τα καθημερινά, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε το υπόβαθρο για κάτι πιο μεγάλο στη συνέχεια.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, δίνουμε αξία στην πόλη μας, αναβαθμίζοντας την αξία κάθε γειτονιάς, θέτοντας ως στόχο η καθεμιά από αυτές να λειτουργεί “αυτόνομα”, δηλαδή με τις δικές της υποδομές (παιδείας, αναψυχής, κοινωνικής προστασίας).

Θέλουμε να ζούμε σε μια έξυπνη πόλη, που δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες της, προωθώντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου. Είναι για εμάς ζήτημα πολιτισμού να ζούμε σε έναν πράσινο και καθαρό δήμο, όπου η  ανακύκλωση και η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας αποτελεί κεντρική δημοτική πολιτική.

Για μια πόλη με την ιστορικότητα της Νέας Σμύρνης, η επένδυση στην εξωστρέφεια και τις διαδημοτικές συνεργασίες, η ανάδειξη της αθλητικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας, βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας. Θέλουμε να ζούμε σε μία πράσινη πόλη, με περισσότερα και ομορφότερα πάρκα. Θα δώσουμε έμφαση στην ασφάλεια, αλλά και σε ένα νέο μοντέλο  μετακινήσεων για πεζούς και οχήματα στα όρια της πόλης.

Μια πόλη με αξία σαν αυτή που ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε, οφείλει να αναδεικνύει την κοινωνική πολιτική σε βασική αξία και προτεραιότητα. Δίνουμε έμφαση στη στήριξη της καθημερινότητας των οικογενειών και την ικανοποίηση των αναγκών της νέας γενιάς. Αυτό σημαίνει στην πράξη καλύτεροι και περισσότεροι παιδικοί σταθμοί, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για τα παιδιά μας, δομές στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας, διεκδίκηση πόρων από ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων και υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης της υγείας. Οι ανάγκες της πόλης και των συνδημοτών μας είναι μεγάλες και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να χτίσουμε την κοινωνική ευθύνη του Δήμου Νέας Σμύρνης από την αρχή.

Ποια θα είναι η πρώτη εργασία σας αν περάσετε το κατώφλι του Δημαρχείου της Νέας Σμύρνης ως νέα διοίκηση;

Εφόσον οι πολίτες της Νέας Σμύρνης μάς εμπιστευτούν για τα επόμενα πέντε χρόνια την ευθύνη διακυβέρνησης της πόλης, οφείλω την πρώτη μέρα που θα περάσω το κατώφλι του γραφείου Δημάρχου, να απευθυνθώ στους ανθρώπους στους οποίους θα στηριχθώ σε μεγάλο βαθμό για να υλοποιήσω το πρόγραμμά μου, δηλαδή στους εργαζόμενους του Δήμου.

Για μένα η πόλη είναι οι άνθρωποί της. Αντιστοίχως, Δήμος είναι οι εργαζόμενοί του. Θα τους εξηγήσω τι περιμένω από αυτούς και θα καταστήσω σαφές ότι στο δικό μας σχεδιασμό αποτελεί προτεραιότητα η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η απαρέγκλιτη και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και η υιοθέτηση ενός αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης των υπηρεσιών του δήμου, που ταυτόχρονα θα αξιολογεί και το προσωπικό του. Το μόνο που δεν πρόκειται να παζαρέψω με κανέναν, είναι η αντίληψη ότι όλοι μας, Δημοτική Αρχή και Εργαζόμενοι, βρισκόμαστε στις θέσεις μας για να υπηρετούμε πρώτα και πάνω από όλα, τις ανάγκες των δημοτών μας.

Με την πλούσια εμπειρία σας στο χώρο της αυτοδιοίκησης, θεωρείτε πως οι Δήμοι μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης;

Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, εάν δεν υπάρχει τοπική ανάπτυξη. Οι Δήμοι ασφαλώς και αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, αλλά το κυριότερο, αποτελούν τον πιο βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και επηρεάζει με τις δράσεις και το έργο που παράγει, την καθημερινότητά τους. Πώς μπορεί μια χώρα να είναι οικονομικά ανεπτυγμένη, εάν οι πολίτες της, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι, δεν αισθάνονται την ασφάλεια που τους προσφέρει το “δίχτυ” κοινωνικής προστασίας; Τι είδους ανάπτυξη μπορούμε να πετύχουμε, εάν δεν διασφαλίσουμε ότι η καθημερινότητα των πολιτών θα γίνεται καλύτερη; Θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα που ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι; Ασφαλώς όχι. Οι Δήμοι λοιπόν αποτελούν βασικό κρίκο στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της πατρίδας μας.

Η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού ως ο εγγύτερος προς τον πολίτη θεσμός είναι σε άμεση επαφή με τον κόσμο. Θα στέκεστε μπροστά στους δημότες προκειμένου να μαθαίνετε ό,τι τους απασχολεί μετά τις εκλογές; Ρωτάμε διότι ο πυρήνας κάθε κοινωνίας που είναι οι άνθρωποι της, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και χρειάζεται ψυχικό σθένος από όσους απολαμβάνουν αξιωμάτων να μαθαίνουν τι συμβαίνει στη ουσία σε μια πόλη.

Είμαι πρώτα και πάνω από όλα μία εργαζόμενη γυναίκα και μία ενεργός πολίτης. Το ότι διεκδικώ το αξίωμα του Δημάρχου, δεν μού στερεί τα βασικά στοιχεία της πολιτικής ταυτότητάς μου. Όσοι με γνωρίζουν από την πολύχρονη διαδρομή μου στην αυτοδιοίκηση, ξέρουν καλά ότι πάντα πολιτευόμουν δίπλα στον πολίτη. Είχα πάντοτε ανοικτά τα αυτιά, τα μάτια και το μυαλό μου σε όσα μου μετέφεραν και συνεχίζουν και τώρα να μου μεταφέρουν οι πολίτες. Οι δικές τους αγωνίες και ανησυχίες είναι αυτές που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές μου προτεραιότητες.

Τη δική τους άποψη λάβαμε υπόψη, μέσα απο τη δημόσια διαβούλευση που κάναμε, για τη διαμόρφωση του προγράμματός μας για τη Νέα Σμύρνη του αύριο. Μια από τις βασικές μας δεσμεύσεις είναι η θεσμοθέτηση της “Ώρας του Δημάρχου”, για να μπορούν οι δημότες από “πρώτο χέρι” να μιλούν για όσα τους απασχολούν για τον Δήμο και την καθημερινότητα στην πόλη μας. Αν οι πολίτες με εμπιστευθούν και με εκλέξουν Δήμαρχο Νέας Σμύρνης, πρέπει να ξέρουν ότι θα είμαι διαρκώς δίπλα τους, η πόρτα του δημάρχου θα είναι ανοικτή.

Προσωπικά θα φροντίσω να ασκήσω τα καθήκοντα μου στο “πεδίο της γειτονιάς”, έξω στο δρόμο, πλάι στους κατοίκους και τους επαγγελματίες. Θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας το μοντέλο του απόμακρου και κλεισμένου Δημάρχου, στους 4 τοίχους του Δημαρχείου.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμό είναι για εμάς το θεμέλιο της κοινωνίας. Τι χρειάζεται παραπάνω ώστε να δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες; Αλλαγή της καταστατικής θέσης των αιρετών, πόρους και προσωπικό, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια;

Η Ευρώπη έχει δείξει τον δρόμο ως προς το μοντέλο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Εκεί το κεντρικό κράτος είναι λιγότερο φοβικό και εμπιστεύεται πραγματικά, όχι στα λόγια, το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Στην Ευρώπη οι Δήμοι έχουν τους δικούς τους αυτοτελείς πόρους για να ασκήσουν πραγματικά τις αρμοδιότητές τους. Εδώ δυστυχώς οι Δήμοι δεν απολαμβάνουν οικονομικής αυτοτέλειας.

Στην Ευρώπη η τοπική φορολογία είναι υπόθεση των δήμων, όταν στην Ελλάδα το συζητάμε εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει γίνει ακόμη κάτι προς την κατεύθυνση αυτή.

Η αυτοδιοίκηση σήκωσε στις πλάτες της δυσανάλογο βάρος περικοπών την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης. Πράγματι, οι Δήμοι αποτελούν θεμέλιο της κοινωνίας, όμως γι’ αυτό πρέπει να πεισθεί πρώτα απ’ όλα το Κεντρικό Κράτος ώστε να εμπιστευθεί το θεσμό και το πολιτικό του προσωπικό.

Η Ελλάδα έχει μπει πλέον σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε μαζί με τις άλλες διαρθρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται, αναγκαίες αλλαγές κατά την άποψή μου, να δρομολογηθεί και μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης.

Μια μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει την απαραίτητη οικονομική ανεξαρτησία και διοικητική αυτοτέλεια των δήμων να ασκούν τις αρμοδιότητές τους, έχοντας στη διάθεσή τους το απαραίτητο προσωπικό αλλά και πολιτικό προσωπικό, που θα το σέβονται και τα άλλα επίπεδα διοίκησης του κράτους. Ο Δήμαρχος πρέπει να διαθέτει τα εργαλεία και το πλαίσιο για να διοικεί ουσιαστικά, λογοδοτώντας απευθείας στην τοπική κοινωνία.

Πρωτότυπη δημοσίευση: in.gr