Δεν αμφισβητείται από κανέναν η καλλιτεχνική αξία των συντελεστών των μουσικο-θεατρικών παραστάσεων που μας παρουσιάζετε ούτε η επιλογή των έργων που έχετε κάνει, έργα ορόσημα στην παγκόσμια δραματουργία (Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, Άμλετ και Οθέλλος του Σαίξπηρ κλπ.).

Από εκεί και πέρα ο προϋπολογισμός των Ιωνικών Γιορτών 2011 κινείται σε κάπως χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον περσινό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πολιτισμός μετριέται ή μπορεί να τοποθετηθεί σε μία σχέση κόστους – οφέλους.

Ωστόσο, οι δημοσιονομικές συνθήκες σήμερα είναι οι χειρότερες. Αφουγκραζόμενοι τον παλμό της κοινωνίας, είναι διάχυτο το αίσθημα σεβασμού στο δημόσιο χρήμα και εξορθολογισμού στη διαχείριση των συλλογικών πόρων.

Ακόμη κι αν αξιολογήσετε ότι οι Ιωνικές Γιορτές θα πραγματοποιηθούν και φέτος, κρίνω ότι πρέπει να επανεξετάσετε την πολιτική του Δήμου στα θέματα επιχορήγησης (είτε πρόκειται για οικονομικούς χορηγούς είτε πρόκειται για χορηγούς επικοινωνίας είτε για συνδυασμό και των δύο) ή έστω να μελετήσετε τη συρρίκνωση του εύρους ή της χρονικής έκτασης των εκδηλώσεων, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για πολιτικές κοινωνικής μέριμνας είτε αυτό μεταφράζεται σε βοήθεια προς ανέργους είτε σε επιδότηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Ούτως ή άλλως, αν κρίνω από την πρόβλεψη στον φετινό προϋπολογισμό, οι πολιτικές κοινωνικής μέριμνας είναι ψηλά στις προτεραιότητές σας.

Κατά τα λοιπά, είναι θετικό που υιοθετείται πρόταση που είχαμε υποβάλει ήδη από την προηγούμενη δημοτική θητεία για την επιβολή συμβολικού αντιτίμου τουλάχιστον σε παραστάσεις ιδιαίτερα υψηλού κόστους. Σημειώνω βέβαια ότι την πρότασή μας αυτή είχαμε υποβάλει όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές, δηλαδή σε χρόνο που δεν είχε εκδηλωθεί ακόμη η κρίση στην παγκόσμια οικονομία.

Σας καλώ τέλος να επανεξετάσετε τη διαδικασία διανομής ή προμήθειας των εισιτηρίων των παραστάσεων, δεδομένου ότι η ταλαιπωρία πέρυσι των κατοίκων της πόλης μας ήταν μεγάλη και τα παράπονα πολλά.