Η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στην πορεία της Ευρώπης. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της 7.6.2009 έχει αξία και σημασία. Γιατί; Γιατί το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικά τώρα, που οι αρμοδιότητες – εξουσίες που απονέμει η Συνθήκη της Λισαβόνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ενισχυμένες. Ελπίζω βέβαια να τεθεί το συντομότερο δυνατόν σε ισχύ, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης από τα 27 κράτη-μέλη.

Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας εξελίσσονται οι νομοθετικές, δημοσιονομικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εξελίσσεται η δομή του Συμβουλίου, της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συναποφασίζει με το Συμβούλιο για το 95% της νομοθεσίας περίπου. Και ας μην ξεχνούμε ότι, το 80% περίπου των νομοθετημάτων και κανονιστικών πράξεων στη χώρα μας προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα Εθνικά Κοινοβούλια αναβαθμίζονται και εξασφαλίζεται η στενή τους συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ΝΔ ανήκει στην ισχυρότερη ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διεκδικεί την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα συνεχίσει να ανήκει στους πρωταγωνιστές.

Εγγύηση προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η παρουσία της κας Γιαννάκου ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, η οποία έχει έντονο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών θεσμών και των δομών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η ψήφος στις Ευρωεκλογές αποτελεί και πρέπει να αποτελεί μήνυμα στην Ευρώπη και όχι μήνυμα διαμαρτυρίας στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ενωμένοι στην Ευρώπη μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα σε θέματα οικονομίας, αειφόρου ανάπτυξης, ενέργειας, περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών, απασχόλησης, παράνομης μετανάστευσης.

Φυσικά, κερδισμένη από αυτή την προσπάθεια δεν έχει παρά να βγει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ανάγκη τους ευρωπαϊκούς πόρους για αναπτυξιακές δομές, αλλά και δομές κοινωνικής πρόνοιας.