Ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Φυλής έχει αναδείξει, κατά κοινή ομολογία, την κρισιμότητα της κατάστασης. Κάνει άμεση και επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων με μεγάλα έργα υποδομής (με τη σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα), που θα προσεγγίζει ολιστικά το χρονίζον πρόβλημα, δίνοντας έμφαση στη δίκαιη κατανομή αυτών. Δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε για το πρόβλημα. Ούτε να δαιμονοποιούμε τις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων, τρομάζοντας τις τοπικές κοινωνίες και “φτιάχνοντας” κλίμα και ατζέντα. Και γι’ αυτό οδηγούμαστε στην προτεινόμενη σήμερα προσωρινή, ενδιάμεση λύση. Η συγκυρία δείχνει ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να ωριμάσει, εάν δεν έχει ακόμη ωριμάσει, τα απορρίμματα δεν έχουν ιδεολογική αναφορά και πρέπει να τα διαχειριστούμε χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές.
Ο σχεδιασμός της #Περιφέρεια_Αττικής είναι συνυφασμένος με τους Ευρωπαϊκούς στόχους και κατευθύνσεις. Τι προωθεί ο σχεδιασμός; Ιεραρχικά και συνδυασμένα. Την πρόληψη. Την υιοθέτηση περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς από τους πολίτες. Την αλλαγή συνηθειών με κίνητρα και αντικίνητρα. Την μείωση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων. Την ανακύκλωση στην πηγή. Την επαναχρησιμοποίηση. Την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων, μειώνοντας τον όγκο αυτών που οδηγείται στον ΧΥΤΑ.
Το ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μία μάχη για το περιβάλλον, τη φύση, το κλίμα, το μέλλον, τον πολιτισμό μας.
Σημεία από την παρέμβασή μου επί της Γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής» | Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου 24.2.2021
#neaarxiattiki #GiorgosPatoulis
#DimitraNanou #stanotia
#Περιφερειακή_Ενότητα_Νοτίου_Τομέα_Αθηνών