Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2021 κυριαρχεί ξανά η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της σε πολλαπλά πεδία.

Χωρίς αμφιβολία, ο προϋπολογισμός του ίδιου έτους, όπως αντίστοιχα και του 2020, εκτελέσθηκαν σε ένα αβέβαιο περιβάλλον εξαιτίας της πανδημίας, στην οποία στο «κλείσιμο» του έτους προστέθηκε η κρίση στην αγορά ενέργειας.

Και έτσι φθάσαμε στο σήμερα αγωνιώντας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, εξαιτίας του πολέμου που – δυστυχώς – είναι ακόμη σε εξέλιξη στην Ουκρανία, οι οποίες ανατροφοδοτούν την ενεργειακή κρίση, προκαλώντας παράλληλα ακρίβεια, επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση.

Ήταν δεδομένος ο επαναπροσανατολισμός των πεδίων πολιτικής, ώστε αυτά να απηχούν ρεαλιστικά τις ανάγκες των πολιτών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, υπήρξε ισορροπημένη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, της υγείας και της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, παράλληλα με τη συνδρομή στην εθνική προσπάθεια για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Αποβλέψαμε στο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο των πεδίων πολιτικής, την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, διαμορφώνοντας κουλτούρα ψηφιακής λειτουργίας και τις βάσεις για πράσινη μετάβαση και προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

Από τα έργα της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών ξεχωρίζουν η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και η κατασκευή του πολυδύναμου κλειστού γυμναστηρίου της Νέας Σμύρνης. Εμβληματικά έργα, μητροπολιτικού και υπερτοπικού ενδιαφέροντος.

 

Ι Θυμίζω ότι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου έχει εμφανισθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ ως μεγάλο έργο. Η Α’ φάση θα παραμείνει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020. Η Β’ φάση θα γίνει έργο γέφυρα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2021-2027.

Τα έργα οδοποιίας και η υδραυλική λειτουργία των αντιπλημμυρικών έργων, που είναι το κύριο και βασικό αντικείμενο της Α φάσης της ανάπλασης, έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν άρτια. Τα τμήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου είναι δευτερεύοντα, δεν επηρεάζουν την δημοπράτηση της β φάσης και αφορούν: (α) στην κατασκευή του ΚΑΝΕ στην Αγίας Άννης στον Δήμο Ρέντη (βιολογικός καθαρισμός) και (β) στο αντλιοστάσιο στον Κηφισό (ανανέωση στάσιμων νερών στον Κηφισό για να μην μυρίζουν) για την μελλοντική άρδευση του οικολογικού πάρκου.

Είναι δε έτοιμες οι μελέτες, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, για την δημοπράτηση της Β’ φάσης.

ΙΙ Τον Ιούνιο 2021 υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για την κατασκευή του βιοκλιματικού πολυδύναμου αθλητικού κέντρου Νέας Σμύρνης. Ένα έργο που δημοπρατήθηκε στα χαρτιά, με ελλείψεις, προβλήματα και πολλές εκκρεμότητες στον αρχικό σχεδιασμό του. Δεσμευτήκαμε από την αρχή – και προσωπικά ο Περιφερειάρχης – ότι το έργο θα γίνει, ξεμπλόκαρε μετά από δουλειά, επιμονή και μεθοδικότητα και θα ολοκληρωθεί.

Για τη Νέα Σμύρνη, με το ιστορικό βάρος και την παράδοση που έχει στον αθλητισμό, αυτό το αθλητικό κέντρο θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη εξέλιξη του σωματειακού αθλητισμού.

Σήμερα εκτελείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, τηρουμένων των αναλογιών δηλαδή πανδημία, καθυστερήσεις στην παράδοση α’ υλών π.χ. χάλυβας, σκυρόδεμα από το εξωτερικό. Την πρόοδο των εργασιών διαπιστώνουν οι πολίτες απευθείας. Εκτιμάται η ολοκλήρωσή του, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός της συμβατικής διάρκειας.

ΙΙΙ Όσον αφορά στα υπόλοιπα έργα που εντάχθηκαν στο ΠΕΕ της Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2021, αυτά είναι ιεραρχημένα σε άξονες προτεραιότητας ως εξής:

Α κατηγορία έργων

 • Θωράκιση πόλεων με αντιπλημμυρικές επεμβάσεις.

Επιτρέψτε μου να κάνω στο σημείο αυτό αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στα αντιπλημμυρικά έργα:

Αγωγός ομβρίων περιοχής Τερψιθέας (εκτελείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς).

Αγωγός ομβρίων περιοχής Άνω Γλυφάδας. Έχει ζητηθεί από τον Δήμο η επικαιροποίηση της μελέτης.

Αντιπλημμυρικά έργα σε διάφορους δρόμους Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Έχει προσκληθεί ο ανάδοχος να φέρει τα δικαιολογητικά και την εγγυητική.

Έχει υπογραφεί η σύμβαση από την ΠΑ για την μελέτη οριοθέτησης και έργων διευθέτησης του ρέματος Ευρυάλης.

Ρέμα Πικροδάφνης. Αναμένουμε την δημοσίευση της γνωμοδότησης του ΣτΕ για το σχέδιο του ΠΔ.

Σε 1 μήνα περίπου θα δημοπρατηθεί η μελέτη οριοθέτησης και έργων διευθέτησης του Λυκορέματος (όρια Γλυφάδας, Βούλας).

Αντιπλημμυρικό Κανάρη. Υπογράφηκε η συμπληρωματική σύμβαση. Τώρα αναμένουμε την απόφαση της Δ/νσης Τροχαίας για την έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Λεωφ. Ποσειδώνος.

Βγαίνουν τα τεύχη δημοπράτησης για την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας του λιμενοβραχίονα του Φλοίσβου στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

2η κατηγορία έργων

 • Σημαντικά έργα υποδομής με έμφαση και στις υποδομές παιδείας (ενδ. Έχει προχωρήσει η μελέτη για το ειδικό σχολείο στην Γλυφάδα. Είναι υπό επεξεργασία η μελέτη για τη συντήρηση σχολικών μονάδων στον Δήμο Αλίμου, ενώ εξελίσσεται η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων μέσω του ΠΕΠ Αττικής).

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για την προμήθεια και τοποθέτηση νέου συνθετικού χλοοτάπητα στο Δημοτικό Γυμναστήριο Αγίου Δημητρίου.

Περαιτέρω έχουν ωριμάσει οι μελέτες για την κατασκευή νέου αρδευτικού δικτύου κλπ. στην αθλητική εγκατάσταση του Ερασιτέχνη Πανιωνίου και την επισκευή του κλειστού γυμναστηρίου του Μίλωνα.

3η κατηγορία έργων

 • Λειτουργική ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, λειτουργική συνοχή των χρήσεων άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής, περιπάτου και λειτουργικότητα των πόλεων.

Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανακαίνιση του πολιτιστικού κέντρου «Φλοίσβος» και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, έχουν εκπονηθεί από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου οι μελέτες εφαρμογής, έχει υποβληθεί αίτημα για έκδοση άδειας δόμησης.

Στην κατηγορία αυτή έργων εντάσσεται και το δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων μήκους 70 χλμ. από το ΣΕΦ μέχρι τα 3Β.

4η κατηγορία έργων

 • Αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, συνδυασμένη με παρεμβάσεις πρασίνου, ιδωμένες μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της προώθησης της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στο δομημένο περιβάλλον.

Επίκειται η υπογραφή 2 προγραμματικών συμβάσεων: Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στον Αλίμου έχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ η συντήρηση οδικού δικτύου στη Γλυφάδα είναι για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως και η ασφαλτόστρωση της Θησέως στον Δήμο Καλλιθέας.

Κρίσιμης σημασίας η κατασκευή των πεζογεφυρών, μεταξύ αυτών και των Δήμων Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου, που επελέγησαν στην επικοινωνιακή εκστρατεία EUinMyRegion και παρουσιάσθηκαν προχθές από τον Περιφερειάρχη.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης οι κρίσιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις βελτίωσης της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου αρμοδιότητας ΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα, υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία της ΔΙΔΙΜΥ, με:

 • Εργασίες διαγραμμίσεων, τοποθέτησης πινακίδων σήμανσης, αντικατάστασης φωτισμού και σηματοδοτών με λαμπτήρες led, συντήρησης ιστών φωτεινής σηματοδότησης.
 • Εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων στο πρωτεύον αστικό οδικό δίκτυο.
 • Τοποθέτηση νέας σήμανσης του κεντρικού στηθαίου της Λεωφ. Συγγρού,  η οποία δημιουργεί την ψευδαίσθηση αυξημένης ταχύτητας, προτρέποντας τους οδηγούς να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα.
 • Τοποθέτηση νέων πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων τελευταίας τεχνολογίας (τύπου fullmatrix). Οι νέας τεχνολογίας πινακίδες έχουν τη δυνατότητα προβολής εικόνας (πχ. σημάτων του ΚΟΚ), προσφέροντας ευκρινέστερη και περιεκτικότερη πληροφόρηση.
 • Τοποθέτηση μέσων καταγραφής τροχαίων παραβάσεων στην Λεωφ. Ποσειδώνος.
 • Μείωση του ορίου ταχύτητας από 80 σε 70km/h στο τμήμα της Λεωφ. Βουλιαγμένης από την Λεωφ. Αλίμου μέχρι την Λεωφ. Ποσειδώνος.
 • Λειτουργία 4ψήφιου αριθμού 1544.
 • Τοποθέτηση 25.000 τηλεδιαχειριζόμενων φωτιστικών σωμάτων LED προϋπολογισμού 37 εκ ευρώ (Λεωφ. Ποσειδώνος ξεκίνησε, Λεωφ. Βουλιαγμένης, Κηφισού, Κατεχάκη, Πειραιώς).

 

IV Επιτρέψτε μου να κάνω μία σύντομη αναφορά σε μικρής και μεσαίας κλίμακας επεμβάσεις στις πρώην Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο του Φαληρικού Όρμου. Επεμβάσεις που είναι αυτονόητες, αλλά δεν είχαν γίνει ποτέ πριν.

«Διαχωρισμός ηλεκτρικών στις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Αττικής» προϋπολογισμού 823.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Επίκειται η υπογραφή της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών αποψίλωσης και κλαδέματος των δέντρων και φυτών στον περιβάλλοντα χώρο.

Ακόμη και η λειτουργική διαμόρφωση των βοηθητικών γηπέδων Beach Volley προκειμένου να πραγματοποιηθεί δράση στο πλαίσιο των Παγκόσμιων Εργασιακών Αγώνων που υποστηρίχθηκαν από την ΠΑ είχε ως σκοπό ο Φαληρικός Όρμος να έχει ζωή πολλές ώρες της ημέρας.

Το ίδιο ισχύει και με την χωροθέτηση των γυρισμάτων της κινηματογραφικής ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη» στον Φαληρικό Όρμο. Μια υπερπαραγωγή με εθνικό συμβολισμό και ουσία που αναδεικνύει διεθνώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής.

V Συνεχίζονται οι θεσμικές συναντήσεις για την λειτουργική αξιοποίηση των υπογείων διαβάσεων πεζών της Λεωφ. Συγγρού, παράλληλα με την τακτική καθαριότητα και συντήρηση από τα τεχνικά συνεργεία της ΠΑ και υπό την εποπτεία της ΔΙΔΙΜΥ.

Μετά τον εξωραϊσμό της υπόγειας διάβασης πεζών στο ύψος της Παντείου, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εκείνη στο ύψος του Δημαρχείου Νέας Σμύρνης. Συζητείται η πρόταση «υιοθεσίας» από το ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της υπόγειας διάβασης στο ύψος του Ιδρύματος Ευγενίδου.

VI Πολιτιστικές – Αθλητικές προτάσεις

Ισχυρή η βούλησή μας να αφήσουμε το αποτύπωμα της Περιφερειακής μας Ενότητας και να δώσουμε ξεχωριστή οντότητα μέσα από στοχευμένη επιλογή δράσεων στο πεδίο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της παιδείας.

 • Το 2nd Athens International Film Food Festival πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αλίμου: ένα σταυροδρόμι τέχνης, πολιτισμού και γαστρονομίας. Για 2η συνεχή χρονιά επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για ένα φρέσκο εγχείρημα που ανοίγει τον “διάλογο” των πολιτών με τον κινηματογράφο, τη γαστρονομία, τις πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια πολιτισμός και ψυχαγωγία “μπολιάστηκαν” γευστικά.
 • 2η Ρεγγάτα Παραδοσιακών Ιστιοφόρων σκαφών «ΩΚΕΑΝΙΔΑ». Εμπλουτισμένη φέτος με μαθήματα γνωριμίας με την ιστιοπλοΐα για τις γυναίκες, προβολή ντοκιμαντέρ για την ελληνική ναυπηγική τέχνη και παράδοση, ανακύκλωση παιδικών παιχνιδιών, ζωγραφική με θέμα τα Ολυμπιακά αθλήματα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η “ΩΚΕΑΝΙΔΑ” ένωσε τούτη τη φορά τη θάλασσα με την τέχνη και τον εθελοντισμό, μέσα από σειρά εικαστικών παρεμβάσεων και υποστηρικτικών δράσεων που επικεντρώθηκαν κυρίως στην αγάπη για τη θάλασσα και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που συνδυάζουν με τρόπο μοναδικό και αυθεντικό τον αθλητισμό, κομμάτι του οποίου είναι και ο ναυταθλητισμός, την ιστορία, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές πραγματοποιούνται στο παράκτιο μέτωπο.

 

 • Η πρότασή μας για την διοργάνωση από την ΠΑ του Επιστημονικού Συμποσίου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή φρονούμε ότι μπορεί να «χαρίσει» μια ιδιαίτερη δυναμική και προοπτική στον τουρισμό μέσα από την ποιοτική διασύνδεση των πολιτισμών και να συνδυάσει όμορφα τον αθλητισμό, την ιστορία, τον πολιτισμό, την αναψυχή, τη γαστρονομία.

 

 • Υποστηρίζουμε τον Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας με σκοπό να φέρουμε κοντά την εκπαίδευση, την τοπική αυτοδιοίκηση και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Μία όμορφη πρωτοβουλία για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των σχολείων.

 

Τώρα θα αναφερθώ στα πεπραγμένα των διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών:

Ευχαριστώ το ανθρώπινο δυναμικό που υποστηρίζει ενεργά την κοινή στόχευση. Έχει φέρει μετρήσιμα αποτέλεσμα μέσα από συνεργασία, ομαδικότητα και προγραμματισμό. Για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία καταναλωτή, την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής

(1) Ολοκληρώθηκαν 10.156 έλεγχοι συμμόρφωσης προς τα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοιού.

(2) Ολοκληρώθηκαν 1.334 υγειονομικοί έλεγχοι (τακτικοί και έκτακτοι).

(3) Ολοκληρώθηκε εντός του 2021 ο έλεγχος όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων της Περιφερειακής Ενότητας.

(4) Έγινε πλήρης έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια και κυλικεία σχολικών μονάδων κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ουσιαστική ήταν για ακόμη μία χρονιά η συνδρομή στην αποτελεσματικότητα των κλιμακίων ελέγχου των εργαζομένων που προσελήφθησαν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Ολοκληρώθηκε επίσης ο κύκλος 18 ψεκασμών στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2021, 5 εφαρμογές ακμαιοκτονίας από εδάφους με την μέθοδο του υπολειμματικού ψεκασμού, ενώ για πρώτη φορά το 2021 πραγματοποιήθηκαν 6 εφαρμογές ψεκασμών από αέρος σε δύσβατα σημεία ρεμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

(1) Έχουν επιθεωρηθεί (εποπτεία και έλεγχος) 28  Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) της χωρικής μας αρμοδιότητας (28 συνολικά ΜΦΗ) ως προς την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και συνθηκών λειτουργίας.

(2) Έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση 45 υιοθεσιών και 3 αναδοχών. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης για υιοθεσία  25 υποθέσεις). Οργανώθηκαν 6 προγράμματα υποψήφιων θετών γονέων. Είναι σε διαδικασία προσαρμογής, εποπτείας και συμβουλευτικής υποστήριξης βρίσκονται  45 υποθέσεις υιοθεσίας και 3 αναδοχής.

(3) Αδειοδοτήθηκαν 7 ΜΦΗ και 1 Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Διακοπή λειτουργίας έγινε σε μια ΜΦΗ. 2 ΜΦΗ βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης.

 

(4) Όσον αφορά στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ, πειθαρχημένα και καλά συντονισμένα ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε συνολικά 11.024 ωφελούμενους των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.

(5) Υπάρχει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις τακτικές συναντήσεις για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, με παρουσίαση θεματικών ενοτήτων από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.

(6) Έχει τύχει υποστήριξης η πρωτοβουλία μας και μέριμνα για την διερεύνηση του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου δημιουργίας και λειτουργίας δομής παροχής υπηρεσιών σε αστέγους στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Δ/νση Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής

Εστίασε στην πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας και στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας έχοντας πραγματοποιήσει 2.735 ελέγχους (συμπεριλαμβανομένων των 230 σχολικών κυλικείων) και επέβαλε πρόστιμα ποσού 79.500 ευρώ.

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

Εξαιτίας της υποστελέχωσης, εστιάζει τους ελέγχους κυρίως σε μεγάλες μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης. Έγιναν 144 ποιοτικοί έλεγχοι τροφίμων και 826 λοιποί έλεγχοι. Σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο άνοιξε το Εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο μελισσοκόμων και θα ξεκινήσει η έκδοση ειδικών μελισσοκομικών ταυτοτήτων.

Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών

Το 2021, και εν μέσω πανδημίας, διεκπεραιώθηκαν:

86.088 υποθέσεις από το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Οδήγησης.

75.445 υποθέσεις από το Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας.

6.397 υποθέσεις από το Τεχνικό Τμήμα.

Η συγκεκριμένη Διεύθυνση διεκπεραιώνει μάλλον τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών και εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, μετά την κεντρική υπηρεσία του Χολαργού.

 • Αποκαταστάθηκε ο φωτισμός στην πίστα υποψηφίων οδηγών μοτοσικλετών στο ΣΕΦ.
 • Διερευνητικές επαφές για την δημιουργία πίστας υποψηφίων οδηγών μοτοσικλετιστών στον Δήμο Αλίμου.

Κέντρο Αποθήκευσης, Διανομής και Εφοδιασμού Ειδών πρώτης ανάγκης (Κέντρο Logistics) 

Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, από την αρχή της θητείας της, συνεχίζει να αξιοποιεί με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο το Κέντρο Logistics, το οποίο ανταποκρίνεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα στη θεσμική αποστολή του και να εξυπηρετεί με αμεσότητα τα αιτήματα που δέχεται.

Με σεβασμό, σεμνότητα και διακριτικότητα στέκεται δίπλα στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Συνεχίζονται αδιάλειπτα οι δράσεις έμπρακτης και οργανωμένης αλληλεγγύης οποτεδήποτε και οπουδήποτε προέκυψαν φυσικές καταστροφές. Συνεχίζονται αδιάλειπτα οι στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και την κάλυψη των επειγουσών αναγκών δημοσίων φορέων και όχι μόνον.

Kατά το 2021 διανεμήθηκαν 163.196 τεμάχια ειδών ατομικής υγιεινής και πρώτης ανάγκης, αυξημένα κατά 51,8% σε σχέση με το 2020 κατά το οποίο διανεμήθηκαν 107.505 τεμάχια.

Περαιτέρω, το Κέντρο Διαχείρισης έχει αποθηκεύσει και διανείμει υγειονομικό υλικό σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και δημόσιους φορείς, όπως και φαρμακευτικό υλικό για τα κοινωνικά φαρμακεία των 66 Δήμων της Αττικής. Ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά σε μία μεγάλη ανάγκη που γεννήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Επρόκειτο για μία πρόσθετη, συμπληρωματική λειτουργία.

 • 1.000.000χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης για τους μαθητές όλων των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Αττικής.
 • 233.940μάσκες υψηλής προστασίας (τύπου ΚΝ 95)
 • 200χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης
 • 524υφασμάτινες μάσκες
 • 20μάσκες B2C
 • 47.117αντισηπτικό υγρό  σε μορφή τζελ των 80 ml
 • 19.118αντισηπτικά υγρό  σε μορφή τζελ των 500 ml
 • 2.000 γάντια νιτριλίου μιας χρήσης
 • 85.160 τεστ ταχείας διάγνωσης του κορωναϊού SARS-CoV-2 (rapid test)

 

Διαχείριση απορριμμάτων – Ανακύκλωση

Περιφέρεια και Δήμοι συνεργάζονται ενωμένοι για τον δραστικό περιορισμό του όγκου του σύμμεικτου σκουπιδιού που καταλήγει στον ΧΥΤΑ με έμφαση στην κλιμακωτή εφαρμογή του συστήματος διαλογής στην πηγή. Oι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας έχουν παραλάβει μέχρι σήμερα 15 απορριμματοφόρα και 2.520 καφέ κάδους.

Το πρόγραμμα «THE GREEN CITY» της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ με τα πράσινα κινητά σημεία (βαν) πραγματοποιείται καθημερινά και στους 8 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας (σχολεία και λαϊκές αγορές), δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να ανακυκλώσουν υλικά πολλών κατηγοριών.

Σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ και το Όλοι Μαζί Μπορούμε συμμετείχαμε στην περιβαλλοντική πρωτοβουλία καθαρισμού των παραλιών στο παράκτιο μέτωπο. (Μπάτης στο Παλ. Φάληρο και στην Μαρίνα Γλυφάδας)

Καθαρισμός ρεμάτων

Τα τεχνικά συνεργεία της ΠΑ συνεχίζουν με την ίδια ένταση τις τακτικές αυτοψίες και τον καθαρισμό ρεμάτων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Υπάρχει γρήγορη ανταπόκριση στα αιτήματα για καθαρισμό σε σημεία που εντοπίζουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, όπως και σε αναφορές πολιτών. Τα στοιχεία καταχωρίζονται στο Παρατηρητήριο Ρεμάτων.

Δράσεις Covid – 19

Το 2021 και σε συνεργασία πάντα με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών πραγματοποιήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών πολλοί κύκλοι δωρεάν Rapid Test σε υπαλλήλους των υπηρεσιών μας. Αλλά και σε δομές, σε άστεγους και σε πολυσύχναστα σημεία Δήμων.