Ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2021 είναι συγκρατημένος. Συμπυκνώνει τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις της Περιφερειακής Αρχής (μία δύσκολη εξίσωση για τον κ. Πέππα και τις Οικονομικές Υπηρεσίες), που είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες που βιώνουμε. Τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων, τις ανάγκες των πολιτών, ευάλωτων και μη, κυρίως στο υγειονομικό πεδίο, στηρίζει τη δημόσια υγεία δηλαδή το εθνικό σύστημα υγείας, ανακουφίζει πληττόμενες επιχειρήσεις και δοκιμαζόμενους εργαζόμενους.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού συναρτάται ευθέως και αμέσως από το πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση, πόσο θα διαρκέσει η ύφεση, πώς θα διαχειριστούμε την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία.

Επειδή ακριβώς υπάρχουν αβέβαιοι παράγοντες ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ευέλικτος, ώστε να μπορούν να γίνουν προσαρμογές για να αντιμετωπιστούν τυχόν πρόσθετα έκτακτα μέτρα και δυσκολίες.

Είναι μεγάλη πρόκληση πάντως να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και να διαχειριστούμε σωστά τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους  -έγινε ήδη αναφορά από τον Περιφερειάρχη και τον κ. Σγουρό-, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αναζητηθούν νέα εργαλεία χρηματοδότησης ή και συνδυασμός εργαλείων από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η πρόσμιξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σαφή οριοθέτηση και κοινή συνισταμένη το δημόσιο συμφέρον, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η ενίσχυση πόρων του ΕΣΠΑ ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Εάν θέλουμε να είμαστε ευθυγραμμισμένοι με το αίσθημα της κοινωνίας, δεν πρέπει να προσδίδεται ιδεολογικό πρόσημο σε εργαλεία και διαδικασίες.

Ειπώθηκε ότι έχουμε αποτύχει. Και εμείς απαντάμε: Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι στόχοι που θέσαμε μετά την εμφάνιση της πανδημίας δεν εγκαταλείφθηκαν. Ιεραρχήθηκαν  έναντι των ιδιαζουσών συνθηκών και μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης. Στόχοι που είχαν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας, την ασφαλή λειτουργία των υπηρεσιών, την ψηφιοποίηση διαδικασιών και υπηρεσιών, το περιβάλλον και την διαχείριση των απορριμμάτων, τον αναπροσανατολισμό της επιχειρηματικότητας σε ψηφιακό περιβάλλον, την ενίσχυση δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών, παραμένουμε ευθυγραμμισμένοι με τους αρχικούς στόχους μας που δεν είναι άλλοι από τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα έργα υποδομής και αναπλάσεων που ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες αστικού σχεδιασμού και βασίζονται στην ασφαλή και βελτιωμένη καθημερινότητα, στην αναζωογονημένη λειτουργικότητα των πόλεων, στην λειτουργική διασύνδεση του αστικού πρασίνου με το δομημένο περιβάλλον.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Έχουμε ξαναπεί ότι αποτελεί την κορωνίδα των έργων υποδομής και αναπλάσεων όχι μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών αλλά για όλη την Αττική. Είναι ένα έργο διαδημοτικού χαρακτήρα και μητροπολιτικής λειτουργίας. Κεντρική πολιτική επιλογή είναι η λειτουργική ενοποίηση του παραλιακού μετώπου και του περιβάλλοντος χώρου εν γένει και η λειτουργική συνοχή των χρήσεων (άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής, περιπάτου). Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται ο σχεδιασμός για την ενοποίηση δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων στο παραλιακό μέτωπο από το ΣΕΦ μέχρι τα Αστέρια Γλυφάδας, μία διαδρομή συνολικού μήκους 22 χλμ. Δεν θα αναφερθώ στα επιμέρους έργα που εντάσσονται στο ΠΕΕ της Περιφέρειας Αττικής για την οικονομία της συζήτησης.

Επενδύουμε στον δημόσιο χώρο. Εκσυγχρονίζουμε, προστατεύουμε τον δημόσιο χώρο γιατί η ποιότητα ζωής αντανακλάται στην καθημερινότητα και στους «πυρήνες» της πόλης μας, τις γειτονιές μας.

Κωδικοποιημένα απαντώ επί της κριτικής που ασκήθηκε:

1 Φαληρικός Όρμος

Ειπώθηκε ότι παραδόθηκαν προωθημένη οριστική μελέτη και τεύχη δημοπράτησης για την Β’ φάση της ανάπλασης. Προφανώς το επιχείρημα αυτό θα αξιολογηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής που είναι στελεχωμένη με άξια και ικανά στελέχη.

Προχωρημένη οριστική μελέτη όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαία η επικαιροποίηση των μελετών για την προσαρμογή π.χ. σε στατικές μεταβολές, για την προσαρμογή στις αλλαγές που χρειάσθηκε να γίνουν στο αντιπλημμυρικό έργο της Α’ φάσης, βάσει του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών τον Ιούλιο 2018.

Προχωρημένη οριστική μελέτη δεν σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται μελέτη εφαρμογής.

Και ερωτώ: Αφού ήταν ολοκληρωμένη η μελέτη και έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης, γιατί η Β’ φάση δεν δημοπρατήθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης Διοίκησης; Ή έστω γιατί δεν ξεκίνησε η διαδικασία;

Δεν ξέρω πώς μετρά ο καθένας τον δείκτη ωριμότητας των μελετών. Ελπίζω μόνον να μην μετρήθηκε με τον ίδιο τρόπο που δημοπρατήθηκε η Α’ φάση και έχουμε φθάσει μέχρι σήμερα στη σύναψη 3 συμπληρωματικών συμβάσεων.

1.1 Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Α’ φάσης των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου μετατίθεται για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της πανδημίας.

1.2 Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η δημοπράτηση της Β’ φάσης των έργων ανάπλασης στο πρώτο εξάμηνο του 2021, με τη συνδρομή του Συμβούλου και την εξεύρεση χρηματοδότησης. Παραλλήλως αναζητούμε ένα βιώσιμο, σε βάθος χρόνου, μοντέλο διαχείρισης της παρέμβασης, αφού καμία πρόβλεψη υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό εκτέλεσης της μεγαλύτερης αστικής παρέμβασης στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

1.3 Δεν ήταν εξασφαλισμένοι οι πόροι για την Β’ φάση ανάπλασης.

2 Παιδικοί σταθμοί

Να θυμίσω ότι η στρατηγική μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη θεσμοθετημένη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική  αγωγή.

Εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2020 με την 2η αναμόρφωση:

  • Ειδικό σχολείο Γλυφάδας
  • Παιδικός σταθμός στον Άλιμο (Καλαμάκι)
  • Παιδικός σταθμός στη Νέα Σμύρνη
  • Αναβάθμιση σχολικών μονάδων στον Άγιο Δημήτριο

Για να μην πω για τις αποφάσεις ένταξης στο ΠΕΠ προτάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων.

3 Βιοκλιματικό πολυδύναμο αθλητικό κέντρο Νέας Σμύρνης

Βρισκόμαστε στο στάδιο επεξεργασίας της μελέτης εφαρμογής των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

4 Ανάπλαση πάρκου πρώην Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο. Έχει προαναγγελθεί ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και μάλιστα με πιο ενισχυμένο προϋπολογισμό.