Είναι ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Καλούμαστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, στην επανεργοποίηση των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας και την ασφαλή λειτουργία τους.

Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας είναι υπαρκτός. Η κατάσταση παραμένει αχαρτογράφητη.

Ψηλά στις προτεραιότητες όλων, της Π.Α. αλλά και των Δήμων, είναι και πρέπει να είναι η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκειμένου να υπάρξει βιωσιμότητα στις δράσεις μας, σε κάθε επίπεδο, και ασφάλεια στην υγεία.

Διαπιστώσαμε όλοι μας εξαρχής τη συστολή και των Δημάρχων για το αν θα πραγματοποιήσουν φεστιβάλ φέτος το καλοκαίρι και αν ναι, ποιους χώρους θα προκρίνουν και εντός ποιου χρονικού πλαισίου, δείχνοντας δικαιολογημένη και εύλογη – κατά την άποψή μου – ελαστικότητα και ευελιξία ως προς τον προγραμματισμό, επειδή τα πραγματικά δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς.

Κατά κύριο λόγο οι πολιτιστικές προτάσεις μας για το Νότιο Τομέα Αθηνών είναι προγραμματισμένες για τον μήνα Σεπτέμβριο, αφού θα έχει αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα. Και εάν μέχρι τότε δεν μας βρει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Είναι πάντως ισορροπημένες και από άποψη πληθυσμιακών κριτηρίων και από άποψη κόστους.

Σε κάποιες περιπτώσεις προκρίναμε την ενσωμάτωση, σε συνεννόηση πάντα με τους Δημάρχους, δικών μας πολιτιστικών προτάσεων στο δικό τους Φεστιβάλ (όπως Ιωνικές Γιορτές στον Δήμο Νέας Σμύρνης), σε άλλες την υποστήριξη δικών τους παραστάσεων που είχαν ήδη προγραμματισθεί (όπως στον Δήμο Καλλιθέας). Βούλησή μας είναι να υπάρχει – και υπάρχει – πλουραλισμός, υποστηρίζοντας ένα ευρύ πλέγμα καλλιτεχνικών δράσεων.

Η στόχευσή μας είναι χώροι οριοθετημένοι, ελεγχόμενοι κατά την είσοδο – έξοδο, αλλά και κατά την διάρκεια κάθε παράστασης με οριοθετημένες θέσεις καθισμάτων σε αποστάσεις ασφαλείας. Η είσοδος θα γίνεται με προεγγραφή ηλεκτρονικά ή/και με διάθεση από τους Δήμους κατά περίπτωση καρτών εισόδου, προκαθορισμένου (κλειστού) αριθμού θεατών θεατών.

Οι χώροι που φαίνεται ότι καλύπτουν αυτά τα κριτήρια είναι το Άλσος Νέας Σμύρνης, το Cine Άλιμος, το πέτρινο θέατρο Αργυρούπολης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εστιάσω σε δύο εκδηλώσεις που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα.

(α) Το 1st Athens International Food Film Festival συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία ενός σύγχρονου πολιτιστικού δρώμενου, διεθνούς εμβέλειας. Είναι ένα Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Γαστρονομίας, το οποίο θα θέλαμε να ξεκινήσουμε πιλοτικά και εφόσον «αγκαλιασθεί» από το κοινό, φιλοδοξούμε να εξελιχθεί σε θεσμό. Σημειωτέον ότι δεν πραγματοποιείται στο Νότιο Τομέα κάποιο μεγάλο φεστιβάλ στο παράκτιο μέτωπο (αυτή ήταν η αρχική σκέψη αλλά μας πρόλαβε ο κορωνοιός), με εξαίρεση ίσως τις Ιωνικές Γιορτές που διοργανώνονται επί 16 χρόνια στη Νέα Σμύρνη. Φρονώ ότι είναι μία καλλιτεχνική πρόταση που θα «ζωηρέψει» και τουριστικά την παραλιακή ζώνη μελλοντικά και θα προσελκύσει κοινό από 25 ετών και άνω.

Το φεστιβάλ έχει ως σκοπό την επαφή των πολιτών της Αττικής με τον σύγχρονο διεθνή κινηματογράφο, με την τοπική γαστρονομία, με τις πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος και την εξοικείωση με τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Πολιτισμός, ψυχαγωγία και γαστρονομία «διασταυρώνονται» σε μία «ιδέα» που φιλοδοξεί να ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα και την τοπική απασχόληση. Μετά από 1,5 μήνα lockdown, αυτή η καινοτόμος δράση αναζωογόνησης της εστίασης μπορεί να προσφέρει και έναν εναλλακτικό τρόπο προβολής και επικοινωνίας με τους θεατές – καταναλωτές και την εναλλακτική λύση του street food για την μετά covid εποχή.

Ισχυρό ενδιαφέρον για συνδιοργάνωση του event έχει εκφράσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ). Το ΕΕΑ μπορεί θεσμικά αφενός να προωθήσει το σκέλος της εστίασης, αφετέρου να διασφαλίσει την αξιοκρατική και διαφανή επιλογή των επιχειρηματιών της εστίασης που θα συμμετέχουν.

– Το φαγητό (επιλεγμένη τοπική ή διεθνής κουζίνα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, ει δυνατόν και βιολογικά προϊόντα) θα προσφέρεται στις θέσεις των θεατών ή σε πάγκους ανά ομάδα θεατών, με ευθύνη της ομάδας παραγωγής. Ο τρόπος σερβιρίσματος θα εξαρτηθεί από τα μέτρα ασφαλείας και την διάταξη του χώρου. Μέλη της ομάδας παραγωγής θα καθορίζουν τη σειρά προσέλευσης των θεατών, όπου θα τοποθετηθούν οι πάγκοι.

– Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα γίνεται μόνο με κράτηση, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται ο αριθμός των θεατών και θα τηρείται με απόλυτη συνέπεια το πρωτόκολλο ασφαλείας. Άμεσα με την δήλωση συμμετοχής ο θεατής θα λαμβάνει γνώση των μέτρων ασφάλειας και της συλλογής των προσωπικών δεδομένων για 1 μήνα για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Για την μέγιστη ασφάλεια και την πιστή τήρηση των μέτρων ο αριθμός των θεατών δεν θα υπερβαίνει τους 300. Η ομάδα παραγωγής θα εξασφαλίσει την παρουσία ιατρού εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, ενώ επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, gel) θα υπάρχουν στην είσοδο και περιμετρικά του χώρου. Για την τήρηση των μέτρων θα εξασφαλισθεί από τους διοργανωτές φύλαξη από εταιρία security.

Στην έναρξη και λήξη του φεστιβάλ θα ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ από τον ιατρό εργασίας για τον αριθμό των θεατών, τον χώρο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

– Οι θεατές που θα παρακολουθήσουν τις ταινίες, θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία για το βραβείο κοινού, μέσω εφαρμογής στο site του φεστιβάλ.

– Το φεστιβάλ θα έχει οικολογικό χαρακτήρα. Η προσφορά του φαγητού θα γίνεται σε συσκευασίες από ανακυκλώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά. Στα σημεία προβολών και εστίασης θα είναι τοποθετημένοι καφέ κάδοι για τα βιοαπόβλητα και μπλε κάδοι. Για την ενίσχυση της δράσης θα υπάρχουν ενημερωτικά μηνύματα πριν από τις προβολές.

– Η ομάδα προώθησης του φεστιβάλ θα επικοινωνήσει την δράση με όλους τα διαθέσιμους τρόπους επικοινωνίας. Έχουν γίνει ήδη προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εξασφάλιση της χορηγίας επικοινωνίας από την ΕΡΤ Α.Ε. για την κάλυψη του φεστιβάλ, την λήψη συνεντεύξεων και την εν γένει προώθησή του.

Το πρόγραμμα των κινηματογραφικών ταινιών θα απαρτίζεται από έξι (6) βραβευμένες ταινίες μεγάλου μήκους, διεθνούς παραγωγής. Οι ταινίες είναι καλές εμπορικές ταινίες που έχουν κόψει εισιτήρια στο εξωτερικό και δεν έχουν προβληθεί στο ελληνικό κοινό. Θα παρουσιασθούν από ηθοποιούς γνωστούς στο ευρύ κοινό, ενώ το γαστρονομικό μέρος του φεστιβάλ θα παρουσιασθεί από διακεκριμένους επαγγελματίες της εστίασης.

(β) Η συναυλία του Παναγή Μπαρμπάτη με τον τίτλο «Όμορφη πόλη … Μαγική», στην οποία οι μεγάλοι μας ποιητές μέσα από τις αθάνατες μελωδίες των δύο μεγάλων συνθετών, Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζηδάκι, θα συναντηθούν σε μια «Όμορφη Πόλη» κατά τον ένα και σε μια «Πόλη Μαγική» κατά τον άλλον, με τρόπο λυρικό, υπό την ενορχηστρωτική φαντασία στο πιάνο και μουσική διεύθυνση του Παναγή Μπαρμπάτη.

Το αναφέρω επειδή η συγκεριμένη πρόταση αποτελεί τον προάγγελο ενός άλλου καλλιτεχνικού project μεγάλης εμβέλειας που σχεδιάζουμε.

Ο διακεκριμένος μαέστρος πάντως ήταν που παρουσίασε το 2017 το σπουδαίο έργο του «ο χορωδιακός και λυρικός Μίκης Θεοδωράκης» σε μία ιστορική παράσταση στο Καλλιμάρμαρο, με τίτλο «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη», με χίλιους χορωδούς από όλη τη χώρα.

Κλείνω λέγοντας ότι, όπως προκύπτει από την εισήγηση, οι προτάσεις έχουν τύχει ουσιαστικής επεξεργασίας και ωρίμανσης. Αφήνουν ένα πολιτιστικό αποτύπωμα, το οποίο θα κριθεί απολογιστικά. Συνεπώς, και η αισθητική και καλλιτεχνική αρτιότητα και η αρτιότητα της οργάνωσης και εκτέλεσης κάθε παραγωγής.