Υπό τις παρούσες συνθήκες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού.

Η ευχή μου λοιπόν για το 2009 είναι:

Nα καταφέρουμε να μετουσιώσουμε τις πληγές που μας κληροδότησε το 2008 σε θετικές ενέργειες και πράξεις, με γνώμονα πρωτίστως το σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και το συλλογικό καλό.

Να αναπτύξουμε τη συλλογικότητα που σήμερα βάλλεται ή και απουσιάζει.

Να αρχίσουμε να συνεννοούμαστε καλύτερα με θετική προαίρεση και αισιόδοξη διάθεση, δίχως ισοπεδωτικές τακτικές.

Κλείνοντας θα ήθελα να θίξω τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε χθες η διοργάνωση για τη δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Η μέριμνα και η συνέχιση ανάλογων δράσεων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, τουλάχιστον έτσι όπως εμείς σαν παράταξη την αντιλαμβανόμαστε, και στο πλαίσιο της οποίας στόχος μας είναι να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη, να ενισχύουμε το θεσμό της οικογένειας και να διευρύνουμε με προοπτική το κοινωνικό κράτος δικαίου. Τούτο το αποδείξαμε έμπρακτα, μεταξύ άλλων, και όταν καταψηφίσαμε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Είναι προφανές ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πλεονέκτημα στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής συγκριτικά με την κεντρική εξουσία, τουλάχιστον σε επίπεδο καθημερινότητας. Και αυτό επειδή, ως εκ της φύσεώς της, βρίσκεται κοντά στον πολίτη και προσεγγίζει με πιο ανθρώπινο, πιο «εξατομικευμένο» τρόπο τα προβλήματά του.

Εμείς ως παράταξη τασσόμαστε υπέρ μιας τοπικής αυτοδιοίκησης ολοένα και περισσότερο εμπλεκόμενης στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, μιας κοινωνικής πολιτικής ουσιαστικής και προσανατολισμένης στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες κάθε ηλικίας και κάθε πληθυσμιακής ομάδας.