Την τελευταία τριετία όλοι έχουμε υποστεί υπέρμετρα μεγάλες θυσίες. Η παρατεταμένη ύφεση και η συνακόλουθη έκρηξη της ανεργίας έχουν διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό. Έχουν ατονήσει την ελπίδα. Θρέφουν απαισιοδοξία, αν όχι απελπισία. Θέτουν τα πάντα υπό αμφισβήτηση.

Κι όμως, μέσα σε αυτό το ιδιαιτέρως δύσκολο περιβάλλον, οι θυσίες μας πρέπει να πιάσουν τόπο. Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει. Πρέπει να «κρατήσει» τους νέους ανθρώπους για να μεγαλουργήσουν στους κόλπους της. Η Ελλάδα τους χρειάζεται. ΟΛΟΙ τους έχουμε ανάγκη.

Η ΝΔ, που ηγείται μίας κυβέρνησης συνεργασίας, καλείται να επαναφέρει την προοπτική για το μέλλον, να προστατεύσει τα συμφέροντα της πατρίδας μας εντός και εκτός συνόρων, να αναζητήσει λύσεις και να τις εφαρμόσει με αποφασιστικότητα. Καλείται να ανταποκριθεί με σύνεση και αξιοπιστία στην ιστορικότητα των στιγμών. Αυτά τα απαιτεί η κοινωνία ολάκερη. Η κοινωνία που πράγματι ωρίμασε νωρίτερα από το πολιτικό σύστημα και τους εκφραστές του. Η ΝΔ έχει χρέος να ενσκήψει στις ανάγκες και τις φωνές αγωνίας που η κοινωνία διαχέει παντού, να την πείσει για τις αποφάσεις και τις πολιτικές της. Περιθώρια δεν υπάρχουν γιατί – κακά τα ψέματα – έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος.

Προτεραιότητα ήταν και παραμένει η έξοδος της χώρας από την κρίση. Αυτό απαιτεί να έλθουμε σε ρήξη με το χθες. Να διορθώσουμε σφάλματα και αδικίες. Να τολμήσουμε θαρραλέα βήματα προς τα εμπρός. Το χρωστάμε στην πατρίδα μας και την ιστορία της. Το χρωστάμε στον εαυτό μας. Το χρωστάμε στις νεότερες γενεές.

Δεν νοείται πρόοδος και ευημερία σε περιβάλλον πολιτικής αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας. Δεν νοείται ανάκαμψη της χώρας και ανάπτυξη χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσέλκυση επενδύσεων, εξωστρέφεια. Δεν νοείται ανταγωνιστικότητα δίχως σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο, φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, μείωση της γραφειοκρατίας, εξάλειψη της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.

Στον αγώνα αυτόν οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι κοινό μυστικό ότι όταν είμαστε προσηλωμένοι σε κοινούς στόχους, επιτυγχάνουμε πάντα. Ας συνεννοηθούμε, λοιπόν, στα στοιχειώδη. Το ζητά από εμάς η πατρίδα. Η καταστροφολογία και οι ιδεοληψίες του χθες μόνο βλάπτουν. Βλάπτουν όσοι – λίγοι θέλω να πιστεύω – επενδύουν στο χάος. Βλάπτουν όσοι ακόμη και τώρα λαϊκίζουν, ανακυκλώνοντας τα λάθη του παρελθόντος. Βλάπτουν όσοι αποστρέφονται οτιδήποτε καλό για την χώρα, τι κι αν φθάσαμε ένα βήμα πριν από την καταστροφή.

Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια στοχεύοντας στην πρόοδο και την ευημερία. Για τον λόγο αυτόν οφείλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή με όλες τις δυνάμεις μας, βγάζοντας τον καλύτερο εαυτό μας.