1. Aποτελεί και δική μου πεποίθηση ότι η αποστολή των ΜΜΕ εξαντλείται στο να μεταδίδουν την είδηση και να την σχολιάζουν. Όχι όμως στο να μεταφέρουν το κέντρο βάρους της ενημέρωσης στην παρα-φιλολογία, την παρα-πολιτική, προκειμένου να διαμορφώσουν συνειδήσεις, να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Ενοχλούμαι όταν υιοθετούνται ισοπεδωτικές τακτικές, με σκοπό όχι να συνδράμουν στο να αλλάξουμε ως Έλληνες συνήθειες, νοοτροπία, συνείδηση, ή έστω να μας ευαισθητοποιήσουν προς το καλύτερο, αλλά μάλλον για να επιβιώσουν στη μάχη των εντυπώσεων ή για να πλήξουν το εκάστοτε κυβερνητικό έργο. Φυσικά, η επικαιρότητα δεν είναι ρόδινη, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται άνευ ετέρου ότι τα όποια προβλήματα πρέπει να παρουσιάζονται διογκωμένα ή με μεγάλες δόσεις υπερβολής.

2. Προσωπικά εκτιμώ ότι και τα ίδια τα ΜΜΕ έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουν κουλτούρα.

Παράδειγμα: Με εντυπωσίασε που η δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων στο πλαίσιο της Συνόδου G20 στο Λονδίνο εξαντλήθηκε ή έστω, περιορίσθηκε στα αιτήματα των διαδηλωτών και όχι σε σκηνές βίας ή φθορών ξένης ιδιοκτησίας.

Φυσικά, τα όποια επεισόδια δεν είχαν την έκταση, ένταση, διάρκεια που είχαν τα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας. Στην Ελλάδα όμως φθάσαμε πλέον στο σημείο να αναμεταδίδονται και αναπαράγονται  με τέτοια συχνότητα σκηνές βίας, τρομοκρατίας, μιζέριας και φθορών ξένης ιδιοκτησίας, ώστε να θεωρούμε τέτοιου είδους περιστατικά αυτονόητα και αναμενόμενα. Δεν μας εντυπωσιάζουν πλέον. Το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε, έχει δημιουργήσει συνθήκες ανοχής. Οφείλουμε όμως, να είμαστε πιο προσεκτικοί σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.    

3. Χωρούν βελτιώσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των ΜΜΕ, ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη συμμόρφωση με συγκεκριμένους κανόνες.

Πέραν τούτου όμως, και εμείς οι πολίτες οφείλουμε στο πλαίσιο της επαγγελματικής, κοινωνικής μας δραστηριότητας να δείχνουμε υπευθυνότητα. Υπάρχει και ατομική ευθύνη πέραν της συλλογικής. Οφείλουμε να είμαστε πιο επιλεκτικοί, πιο εκλεκτικοί σε ό,τι επιλέγουμε να παρακολουθήσουμε. Οφείλουμε να αντιστεκόμαστε και να μην καταναλώνουμε ό,τι μας «σερβίρεται», εύπεπτο ή δύσπεπτο. Να επιβραβεύουμε εκείνο που προάγει το κοινό καλό. Να τιμωρούμε ό,τι βλάπτει.