Ο προϋπολογισμός 2020 που τίθεται προς ψήφιση συστοιχίζεται προς τις ανάγκες των πολιτών και τις διαμορφωμένες συνθήκες.
Θέλουμε τοπικές κοινωνίες συνεκτικές και ισόρροπης ανάπτυξης που θα οδηγήσουν σε πιο σύγχρονες, ασφαλείς, υγιείς, περιβαλλοντικά υγιείς και φιλικές προς τους πολίτες πόλεις. Ο προϋπολογισμός 2020 περιλαμβάνει την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία αποτελούν βασικές προτεραιότητες αστικού σχεδιασμού.
Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί, λόγω μεγέθους και στρατηγικής σημασίας, την κορωνίδα των έργων υποδομής και αναπλάσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και ευρύτερα για όλη την Αττική. Πρόκειται για ένα έργο πολυεπίπεδο, διαδημοτικού χαρακτήρα, διαδημοτικού ενδιαφέροντος και μητροπολιτικής λειτουργίας, θα τολμούσα να πω.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μας ενδιαφέρει, με ενδιαφέρει, η λειτουργική ενοποίηση και δικτύωση του παραλιακού μετώπου και του περιβάλλοντος χώρου εν γένει. Η λειτουργική συνοχή των χρήσεων (δηλαδή άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής, περιπάτου) αλλά και η λειτουργικότητα των πόλεων.
Ανοίγω παρένθεση για να απαντήσω στην κριτική που ασκήθηκε για τα έργα στον Φαληρικό Όρμο.
Στην Α φάση η καθυστέρηση συνδέεται με την καθυστέρηση έγκρισης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Ίσως να ήταν σφιχτοί και οι συμβατικοί χρόνοι για ένα έργο τέτοιου μεγέθους. Συνδέεται επίσης άμεσα και με την μετακίνηση των κεντρικών δικτύων κοινής ωφέλειας (και όχι δικτύων τοπικών συνδέσεων).
Στη Β φάση προστίθεται πλέον το πράσινο και η άρδευσή του. Το κονδύλιο 2.500.000 ευρώ περιλαμβάνει τη σύνταξη μελετών εφαρμογής και την έκδοση οικοδομικής άδειας. Οι υπάρχουσες μελέτες ήταν του 2013, κάποιες έπρεπε να επικαιροποιηθούν, κάποιες δεν ήταν οριστικές και βρίσκονταν στο στάδιο της προμελέτης, ενώ με τη σύνταξη των μελετών εφαρμογής και την έκδοση οικοδομικής άδειας, θα είναι σαφής και ακριβέστερος ο προϋπολογισμός και πιο ακριβείς οι προμετρήσεις για τη σωστή δημοπράτηση του έργου.
Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πάρκο σε μία περιοχή που ήταν εγκαταλελειμμένη (είχε μπάζα και σκουπίδια). Μεγάλη η αναβάθμιση για την περιοχή από άποψη αντιπλημμυρικής προστασίας (Α φάση), περιβαλλοντική (Β φάση) και κοινωνική.
Η νέα παραλιακή έγινε για να εξυπηρετήσει την κατασκευή του πάρκου και την πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο. Αν δεν προχωρήσουμε στη Β φάση είναι σαν να αχρηστοποιούμε την Α φάση. Και εδώ κλείνει η παρένθεση. Περαιτέρω:
Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, η ανακαίνιση του πολιτιστικού κέντρου Φλοίσβος, που είναι ένα ισχυρό τοπόσημο για το Παλ. Φάληρο και όχι μόνον, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, ο μητροπολιτικός πόλος Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, βρίσκονται σε μία φυσική συνέχεια.
Πρόκειται για ένα μωσαϊκό αναπτυξιακού και επενδυτικού σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΣΕΦ μέχρι το Σούνιο για να ακριβολογούμε.
Η αναζωογόνηση, η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε υποδομές θα βοηθήσουν να αλλάξει το προφίλ, η φυσιογνωμία, η λειτουργικότητα των πόλεων. Θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.
Οι εν λόγω υποδομές αφορούν:
(α) στη θωράκιση των πόλεων με αντιπλημμυρικές επεμβάσεις και έργα διαδημοτικά (όπως επικαιροποίηση μελέτης στον Δήμο Αλίμου, αγωγοί ομβρίων στον Δήμο Γλυφάδας) και
(β) σε έργα οδοποιίας, συνδυασμένα με αστικές αναπλάσεις, παρεμβάσεις πρασίνου και προώθηση της προσβασιμότητας των Αμέα στο δομημένο περιβάλλον (όπως στους Δήμους Μοσχάτου – Ταύρου, Αργυρούπολης – Ελληνικού, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου).
Κλείνω λέγοντας ότι, παραλλήλως θα ωριμάζουν μελέτες που θα οδηγήσουν στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και θα εξελίσσεται ο σχεδιασμός και νέων έργων που θα ενταχθούν στην 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την 1η τροποποίηση των Π.Ε.Ε.