Πρόκειται για μία πρωτοβουλία από αυτές που αναλαμβάνονται σε πολλούς Δήμους σε όλη την επικράτεια. Έχει ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας με ισχυρή, συντριπτική πλειοψηφία. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας. Έχει δοκιμασθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από το 2014 και μετά. Έχει κριθεί «απολογιστικά». Προβάλλεται η τοπική αγορά, τονώνεται η αγοραστική κίνηση ειδικά προ των Χριστουγέννων. Το εμπορικό κέντρο γίνεται ισχυρός πόλος έλξης. Ενισχύεται η εμπορική δραστηριότητα.

Δεν εκφράσθηκε επιφύλαξη ή διατυπώθηκε διαμαρτυρία έγγραφη προς τον Δήμο Γλυφάδας ή τον Εμπορικό Σύλλογο Γλυφάδας. Δεν τέθηκε κάτι τέτοιο υπόψη μας. Εν πάση περιπτώσει, τίποτα δεν γίνεται εν κρυπτώ. Υπάρχει δημοσιότητα των αποφάσεων και του Δημοτικού Συμβουλίου και του Εμπορικού Συλλόγου και πάντως, από το 2014 εφαρμόζεται αυτή η δράση.
Κλείνω λέγοντας, σε απάντηση της αρνητικής κριτικής που ασκήθηκε, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητες αστυνόμευσης των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν έμποροι και επιχειρηματίες, προκειμένου να τονώσουν την τοπική επιχειρηματικότητα. Ειδικά, σε μία περίοδο κατά την οποία έχει πληγεί η μικρομεσαία επιχείρηση.

Είναι, τουλάχιστον, άδικο να αντιμετωπίζεται εκ προοιμίου ο εκάστοτε εργοδότης ως παραβάτης των διατάξεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, επειδή μόνο και μόνο αποφασίζει να συμμετάσχει σε μία πρωτοβουλία τέτοιας φύσεως.

Αδυνατώ μάλιστα να σκεφθώ ότι πρόκειται για πρωτοβουλία καθολικής και υποχρεωτικής ισχύος. Υπάρχει δηλαδή η διακριτική ευχέρεια για τον εκάστοτε έμπορο – επιχειρηματία να αποφασίσει αν επιθυμεί να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ή όχι. Ομοίως, δεν μπορούμε να προκαταλαμβάνουμε τη βούληση και να μιλάμε εξ ονόματος των εργαζομένων. Υπάρχει η εξουσία αυτοδιάθεσης και αυτών.