Κύριε Περιφερειάρχη

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Στον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2020 κυριαρχεί φυσικά η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και των πολυεπίπεδων επιπτώσεων αυτής. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ρίξαμε το τέμπο σε έργα, ενέργειες, δράσεις και πρωτοβουλίες που δίνουν και μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή δυναμική και κοινωνική προοπτική στην Αττική και να διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή, κάτι που έχουμε ανάγκη υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η Περιφέρεια Αττικής με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο προσαρμόστηκε στις δύσκολες συνθήκες εξαιτίας του κορωνοιού, αποδεικνύοντας ότι κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά, συνδράμοντας την εθνική προσπάθεια στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη, τον κ. Γιώργο Πατούλη, για την τιμή που μου έκανε και μού ανάθεσε τα καθήκοντα της Αντιπεριφερειάρχη. Όταν ξεκίνησα, εισέφερα, πέραν της νομικής γνώσης, στη μεθοδολογία και την οργάνωση του τρόπου δουλειάς. Πάνω σε αυτό άρχισε να χτίζεται η αμοιβαία καλή πίστη και διάθεση συνεργασίας με όλο το προσωπικό της Περιφερειακής μας Ενότητας. Αυτό αν θέλετε είναι και το υπόβαθρο για να διαμορφωθεί ή για να συνδιαμορφωθεί η στόχευση για το αύριο.

Όσον αφορά στα έργα της Περιφερειακής μας Ενότητας, είναι προφανές ότι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου βρίσκεται δικαιολογημένα στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος. Έχουμε ήδη αναφερθεί για την Β’ φάση σε ελλείψεις που μας κληροδότησε η προηγούμενη διοίκηση. Ελλείψεις στο πεδίο των μελετών, των χρηματοδοτικών πόρων και του σχεδιασμού για την μελλοντική αξιοποίηση και την ασφαλή λειτουργία του χώρου. Έχουμε επίσης αναφερθεί στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι οποίες είχαν ως σκοπό να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού το ρίσκο σχετικά με τη δημοπράτηση και την ολοκλήρωση της Β’ φάσης. Εξ ου και όλες οι διαδικασίες που κατέληξαν και στην υπογραφή της σύμβασης με τον σύμβουλο για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, οικονομικής, νομικής και τεχνικής υποστήριξης.

Αν θα θέλαμε να βάλουμε σε κατηγορίες τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΠΠΕ της Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2020 και μετέπειτα 2021, αυτές οι κατηγορίες μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής:

  • Aντιπλημμυρική θωράκιση (ενδ. αντιπλημμυρικό έργο της οδού Κανάρη στον Άλιμο και αγωγοί ομβρίων στην Τερψιθέα και την Άνω Γλυφάδα, αλλά και στους Δήμους Αργυρούπολης, Καλλιθέας και Παλ. Φαλήρου).
  • Σημαντικά έργα υποδομής με αναπτυξιακό προσανατολισμό (ενδ. παιδικοί σταθμοί στον Άλιμο και τη Νέα Σμύρνη, αναβάθμιση σχολικών μονάδων στον Άγιο Δημήτριο, ειδικό σχολείο στην Γλυφάδα και ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων μέσω του ΠΕΠ Αττικής).
  • Λειτουργική ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, λειτουργική συνοχή των χρήσεων άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής, περιπάτου και λειτουργικότητα των πόλεων (ενδ. πολιτιστικό κέντρο «Φλοίσβος» και δημοτικό κολυμβητήριο στο Παλ. Φάληρο). 
  • Αναβάθμιση οδικής ασφάλειας (ενδ. προσβασιμότητα οδικού δικτύου Δήμου Αλίμου, ανακατασκευή υπερτοπικού άξονα οδού Αιγαίου στη Νέα Σμύρνη, κατασκευή και συντήρηση ραμπών ΑμεΑ στον Άγιο Δημήτριο, ασφαλτοστρώσεις στην Θησέως στον Δήμο Καλλιθέας, συντήρηση οδικού δικτύου στη Γλυφάδα).

Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν ως επιστέγασμα το ότι θέλουμε τοπικές κοινωνίες συνεκτικές και ισόρροπης ανάπτυξης, στις οποίες αντανακλάται η ποιότητα της ζωής μας.

Επιτρέψτε μου να κάνω μία μικρή αναφορά σε μικρής και μεσαίας κλίμακας αναγκαίες επεμβάσεις που γίνονται ή που έχουν γίνει ή που είναι σε εξέλιξη, στις πρώην Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο του Φαληρικού Όρμου για λόγους προστασίας, ασφάλειας και διευκόλυνσης της προσβασιμότητας (ενδ. έλεγχος και αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο, τοποθέτηση ξεχωριστών μετρητών κατανάλωσης ρεύματος, εργασίες αποψίλωσης και σχεδιασμός για περαιτέρω περιποίηση και φροντίδα των φοινίκων, δέντρων και φυτών, πιλοτικός ανασχεδιασμός λεωφορειακής γραμμής για την εξυπηρέτηση εργαζομένων και χρηστών του χώρου εν γένει, αποκλεισμός πρόσβασης στις εγκαταστάσεις στην εγκατάσταση του Beach Volley, αξιοποίηση βοηθητικών γηπέδων Beach Volley υπό συζήτηση). Και αυτό γιατί θέλουμε ο Φαληρικός Όρμος να έχει ζωή πολλές ώρες της ημέρας, να αγαπηθεί από τους πολίτες και να προσφέρει εμπειρίες και ερεθίσματα. Διόλου τυχαία λοιπόν η επιλογή του να πραγματοποιηθεί η πρώτη Ρεγκάτα «Ωκεανίδα» στα νερά του Φαληρικού Όρμου. Η ίδια σκέψη κυριάρχησε και στο 1ο Film Food Festival.

Τώρα θα αναφερθώ στα πεπραγμένα των διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών:

Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής

(1) Ολοκληρώθηκαν 4.706 έλεγχοι συμμόρφωσης προς τα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοιού.

(2) Ολοκληρώθηκαν 4.196 υγειονομικοί έλεγχοι (τακτικοί και έκτακτοι).

(3) Ολοκληρώθηκαν εντός του 2020 2 κύκλοι ελέγχων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

(4) Έγινε πλήρης έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια και κυλικεία σχολικών μονάδων κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ουσιαστική ήταν η συνδρομή στην αποτελεσματικότητα των κλιμακίων ελέγχου των εργαζομένων που προσελήφθησαν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Ολοκληρώθηκε επίσης ο κύκλος 20 ψεκασμών στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2020, ενώ ξεκινήσαμε ήδη από τότε την επικαιροποίηση των «επικίνδυνων» σημείων των ρεμάτων στα οποία γίνονται ψεκασμοί και αναζητήσαμε σε συνεργασία με τους Δήμους την υπόδειξη συμπληρωματικών σημείων, λόγω μεταβολών στη μορφολογία των ρεμάτων και στις κλιματολογικές συνθήκες, ενόψει του σχεδιασμού για το τρέχον έτος.

Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

(1) Επιθεώρησε το σύνολο των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) της χωρικής μας αρμοδιότητας (30 συνολικά ΜΦΗ) ως προς την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και συνθηκών λειτουργίας.

(2) Το 2020  αξιολογήθηκαν 31 υιοθεσίες και 9  αναδοχές, ενώ οργανώθηκαν  2 προγράμματα εκπαίδευσης υποψηφίων ανάδοχων γονέων. Οργανώθηκαν 4 προγράμματα υποψηφίων θετών γονέων. Επιπρόσθετα  σε  διαδικασία προσαρμογής, εποπτείας και συμβουλευτικής υποστήριξης βρίσκονται 23 υποθέσεις υιοθεσίας και 7 αναδοχής.

(3) Το 2020 αδειοδοτήθηκαν 3 ΜΦΗ. Σφραγίστηκαν 3 ΜΦΗ, μία εξ αυτών στο μεταξύ αδειοδοτήθηκε, ενώ άλλες 2 βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης. Έκλεισαν 2 ΜΦΗ. 

(4) Συνεχίζονται κανονικά οι ημερίδες πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου. Έχει γίνει μία σημαντική καταγραφή και των δομών υγείας των Δήμων, του ανθρώπινου δυναμικού, των εργαλείων και των μεθόδων που χρησιμοποιούν αλλά και όλων των δράσεων που ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν ώστε να διευρυνθεί η εφαρμογή των «καλών πρακτικών». 

(5) Όσον αφορά στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Πειθαρχημένα και καλά συντονισμένα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διανομών εντός του 2020 και αρχές 2021. Ο 2ος κύκλος διανομών ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2021.

Και κλείνω λέγοντας ότι αναλάβαμε πρωτοβουλίες και για την προστασία των αστέγων, αυτής της ιδιαίτερης ευαίσθητης και κοινωνικής ομάδας.

Δ/νση Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής

Εστίασε στην πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας και στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας έχοντας πραγματοποιήσει 61% περισσότερους ελέγχους (1.453 επιχειρήσεις το 2020 έναντι 895 το 2019, συμπεριλαμβανομένων των 230 σχολικών κυλικείων) και επέβαλε πρόστιμα ποσού 37.700 ευρώ.

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

Εξαιτίας της υποστελέχωσης, εστιάζει τους ελέγχους κυρίως σε μεγάλες μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης. Έγιναν 122 ποιοτικοί έλεγχοι τροφίμων και 763 λοιποί έλεγχοι.

Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών

Παρά τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ανταποκρίθηκε από τις αρχές του έτους με συνέπεια στην επεξεργασία και διεκπεραίωση πληθώρας αιτημάτων πολιτών (τόσο καινούριων όσο και συσσωρευμένων από το παρελθόν, εξαιτίας κυρίως της μεταβολής που είχε επέλθει με τον ν. 4599/2019, ο οποίος και τροποποιήθηκε  με ισχύ από 3.9.2019 με τον ν. 4625/2019). Πρόκειται για μια «δυναμική» υπηρεσία που εξυπηρετεί κατά μέσο όρο περί τους 350-400 πολίτες ημερησίως.

Το 2020, και εν μέσω πανδημίας, διεκπεραιώθηκαν:

113.986 υποθέσεις από το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Οδήγησης.

85.049 υποθέσεις από το Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας.

62.945 υποθέσεις από το Τεχνικό Τμήμα.

Η συγκεκριμένη Διεύθυνση διεκπεραιώνει μάλλον τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών και εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, μετά την κεντρική υπηρεσία του Χολαργού.

Κέντρο Αποθήκευσης, Διανομής και Εφοδιασμού Ειδών πρώτης ανάγκης (Κέντρο Logistics) 

Το Κέντρο Logistics ανταποκρίνεται αδιαλείπτως στη θεσμική αποστολή του, στο πλαίσιο της συστηματικής και συντονισμένης εφαρμογής των πολιτικών κοινωνικής μέριμνας και προάσπισης της δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει η ένταση εργασίας που υπήρχε με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές το 2016 και τις φυσικές καταστροφές (Μάνδρα 2017 και Μάτι 2018).

Διένειμε το 2020 συνολικά 107.505 τεμάχια ειδών πρώτης ανάγκης σε φορείς – δομές που έχουν ανάγκη, είτε απευθείας κατόπιν δικού τους αιτήματος, είτε καθ’ υπόδειξη των κοινωνικών λειτουργών της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας. Απασχολείται στο Κέντρο Logistics μία υπάλληλος σε έναν χώρο επιφανείας 5.000 περίπου τμ. Από τον Σεπτέμβριο 2020 απασχολούνται και εργαζόμενοι που προσελήφθησαν για την κάλυψη των αναγκών της Covid-19 καθώς και ωφελούμενοι του προγράμματος του ΟΑΕΔ.  

Έχει διαχειριστεί και διαθέσει υγειονομικό υλικό σε όλες τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και άλλους θεσμικούς φορείς, όπως και φαρμακευτικό υλικό για τα κοινωνικά φαρμακεία των 66 Δήμων της Αττικής.

Διαχείριση απορριμμάτων – Ανακύκλωση

Περιφέρεια και Δήμοι συνεργάζονται ενωμένοι για τον δραστικό περιορισμό του όγκου του σύμμεικτου σκουπιδιού που καταλήγει στον ΧΥΤΑ με έμφαση στην κλιμακωτή εφαρμογή του συστήματος διαλογής στην πηγή.

Όλοι έχουμε αγκαλιάσει την προσπάθεια της μείωσης του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης στην πηγή και της αξιοποίησης των οργανικών αποβλήτων. Και για τους λόγους αυτούς διατέθηκαν οι καφέ κάδοι και τα σύγχρονα απορριμματοφόρα με σύγχρονα συστήματα πλύσης.

Καθαρισμός ρεμάτων

Τα τεχνικά συνεργεία της Π Α συνεχίζουν να επιθεωρούν και να καθαρίζουν τα ρέματα για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Με ιδιαίτερη μέριμνα για το ρέμα της Πικροδάφνης, όπου εντοπίζεται στο μεγαλύτερο μήκος του, αστάθεια, διάβρωση, κατάπτωση πρανών.