Το 13ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου με τη συμμετοχή για φέτος των Δήμων Μοσχάτου-Ταύρου, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Διονύσου, Αγ. Δημητρίου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, είναι ένα μη διαγωνιστικό φεστιβάλ που σκοπό έχει την προώθηση της τέχνης του θεάτρου και ιδιαίτερα του ερασιτεχνικού, που αποτελεί την πιο αγνή μορφή εκδήλωση αγάπης για το θέατρο.

Στο πρόγραμμά του συμμετέχουν αποκλειστικά δημοτικά ερασιτεχνικά σχήματα με άξονες τόσο την ανάδειξη της ποιοτικής ερασιτεχνικής δημιουργίας, όσο και την παροχή ευκαιριών σε ολοένα και περισσότερους πολίτες της Αττικής να παρακολουθήσουν δωρεάν θέατρο στην πόλη τους.

Είναι σημαντική η προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να οργανώνει και να προβάλει τις δομές πολιτισμού που έχει ιδρύσει, κατά τρόπο ώστε να υλοποιεί ένα ενιαίο και ευρύ πλέγμα πολιτιστικών δράσεων.

Φέτος το Φεστιβάλ “μετράει” δεκατρία χρόνια ζωής, ενώ κατά τη 12ετή φάση της υλοποίησής του άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις ως προς την οργάνωση, αλλά και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των παραστάσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμά του. Η Περιφέρεια Αττικής έθεσε υπό την αιγίδα της το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου από το 2016.

Το Φεστιβάλ έχει λάβει την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση EFFE label 2017-2018 και 2019-2020. Το πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festival for Europe, ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (EFA) και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα Φεστιβάλ, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης, μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της δουλειάς, αλλά και της προσφοράς των Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εξειδικεύεται στο από 324/22-07-2020 αίτημα του ΝΠΔΔ Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου και η σχετική δαπάνη ποσού 5.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) που θα βαρύνει τον ΚΑΕ 0844 του προϋπολογισμού της Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών, θα αφορά στην δημιουργία και εκτύπωση προγράμματος – αφίσας και φυλλαδίων με σκοπό την παρουσίαση και προβολή του Φεστιβάλ, καθώς και την ενημέρωση – κινητοποίηση των πολιτών, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο εν λόγω αίτημα.

Κλείνω με ένα σχόλιο προς αποκατάσταση της πραγματικότητας σε σχέση με αναφορά της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου για μη επιχορήγηση εκδηλώσεων του Δήμου από την Περιφέρεια Αττικής, μολονότι (δήθεν) υποβλήθηκαν από την πλευρά του Δήμου προτάσεις. Επ’ αυτών:

(1) Δεν γίνονται εκδηλώσεις σε όλους τους Δήμους της Αττικής σε καμία Περιφερειακή Ενότητα.

(2) Είναι σαφείς και αδιαπραγμάτευτες οι οδηγίες του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργου Πατούλη, ότι δεν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που να συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής σε σχολεία και γήπεδα, στα οποία δεν ελέγχεται η προσέλευση των πολιτών κατά την είσοδο – έξοδο, εκτός από ειδικές περιπτώσεις.

(3) Υπάρχει έγγραφο από το γραφείο Δημάρχου (αριθ. πρωτ. 15764/12.6.2020) ότι ο Δήμος Αγίου Δημητρίου διαθέτει δύο υπαίθριους χώρους συνάθροισης, οι οποίοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για την υποστήριξη προγραμμάτων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

(4) Δεν υποβλήθηκε πρόταση πολιτισμού από την Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, ούτε ζητήθηκε χρηματοδότηση. Πρόταση δεν υποβλήθηκε στο γραφείο μας ούτε στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού ή του Εντεταλμένου Συμβούλου για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις

(5) Όταν τέθηκε υπόψη μας ότι το αίθριο του στρογγυλού σχολείου στον Άγιο Δημήτριο μπορεί να φιλοξενήσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είχε ήδη εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2020. Εξάλλου το αίθριο του στρογγυλού σχολείου για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει, μετά τις κινηματογραφικές προβολές, θεατρική παράσταση και αυτή θα είναι από το Διαδημοτικό Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ.

Είναι αυτονόητο ότι δεν είναι εξαντλητικός ο κατάλογος ο κατάλογος των εκδηλώσεων πολιτισμού που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής.

Σε επόμενο χρόνο και με βάση την εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογηθούν και άλλες προτάσεις. Πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής είναι άλλωστε ότι θα συνδιοργανώσει και άλλες εκδηλώσεις στο μέλλον.

Δεν προσφέρεται πάντως η περίοδος για δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων ή παρερμηνειών.

Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε διαρκή και στενή συνεργασία με όλους τους Δήμους και ενδιαφέρεται για την ισόρροπη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Απτή απόδειξη αποτελεί το ότι σήμερα με αφορμή την ψήφιση της 2ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού εντάχθηκαν δύο έργα στο ΠΕΕ της Περιφέρειας Αττικής.